Inlägg
  - Vila upp sig under helgen... jorå!
  - Minibuss till Karlstad imorgon
  - Traskamötet gjorde mig glittrig
  - En novemberljus födelsedag
  - Storsamling mot Rögle och seger
  - Linköping Tigers ångar på
  - Nu är bloggandet utökat
  - En riskfylld kväll
  - Ständigt denna 006
  - Dags att rösta
  - Sex bättre i ettan än i tvåan...
  - Lämna inte kakor framme....
  - När det är som tystast kan man ha det som roligast
  - Nu är det förkylt!
  - Ett telefonsamtal på eftermiddagen
  - Förtroliga samtal om det viktigaste
  - Veckans video 20
  - Uppe tidigt och gnäeller
  - Wazzup!? - Change... That's wazzup
  - Längre än jag tänkt mig
  - Äntligen en VM-titel för McLaren!
  - Helgens humor
  - Hur tänker man....
  - Till Södertälje i snöslasket
  - Nummerplåtsjakt - 004
  - Tagit mig vatten över huvudet för träning
  - Biljard idag igen
  - Lunchen förstörde mitt liv
  - Nyktes modeblogg
  - Är jag verkligen så sårbar?
 
 Kategorier
  - Allmänt
  - Film
  - Foto
  - Fredagens foto
  - Helgens humor
  - Höstdag
  - Jobb
  - Korpboll
  - Musik
  - Nykte grattar
  - Nykte visar
  - Nyktes nyval
  - Nyktes nödvändigheter
  - Partykväll
  - Poker
  - Sommardag
  - Sport
  - Sport - Fotboll
  - Sport - Ishockey
  - TV-spel
  - Teater
  - Träning
  - Veckans video
  - Vinterdag
  - Vårdag
 
 Arkiv
  - November 2008
  - Oktober 2008
  - September 2008
  - Augusti 2008
  - Juli 2008
  - Juni 2008
  - Maj 2008
  - April 2008
  - Mars 2008
  - Februari 2008
  - Januari 2008
  - December 2007
  - November 2007
  - Oktober 2007
  - September 2007
  - Augusti 2007
  - Juli 2007
  - Juni 2007
  - Maj 2007
  - Mars 2007
 
 Länkar
  - B: -------------- Bloggar -------------
  - B: Anna
  - B: Bouvin
  - B: Copy
  - B: Danne
  - B: Jennie
  - B: Johanna
  - B: Kalm
  - B: Louise
  - B: Micke
  - B: Nettan
  - B: Thina
  - B: Till minne av Elin
  - B: Tobi
  - F1: ------------- Formel 1 ------------
  - F1: F1-live
  - F1: McLaren
  - F1: formula1.com
  - F: -------------- Fotboll ---------------
  - F: Kopparslagarna
  - F: Manchester United
  - F: Åtvidabergs FF
  - I: ------------- Ishockey --------------
  - I: Champions Hockey League
  - I: Elite Prospects
  - I: Hockeybulletin
  - I: Hockeyligan
  - I: Hockeyplock
  - I: LHC Fans
  - I: LHC TV
  - I: LHC-bloggen
  - I: Linköpings HC
  - I: National Hockey League
  - I: Nordic Trophy
  - I: White Lions
  - K: ------------- Korpboll -------------
  - K: Brukets AIK
  - K: Innebandyresultat
  - M: -------------- Musik ---------------
  - M: Aguson
  - M: Bettlare & Lösfolk
  - M: Johan Melander & Nya Stan
  - M: John Stridh
  - M: Kent
  - M: Lars Winnerbäck
  - M: Ludvig and the gossarna
  - M: Oldtown
  - M: Sköna Gröna Grebo
  - N: -------------- Nykte ---------------
  - N: Fredagens foto
  - N: LHC-bloggen
  - N: Xbox Live
  - N: Youtube
  - T: --------------- Teater ---------------
  - T: Teater Traska
  - Å: ------------ Åtvidaberg ------------
  - Å: Bruksandan
  - Å: Åtvidaberg
 
 
 
Namn: Jonas Nygren
Ålder: 26
Bor: Åtvidaberg
Fritid: Formel 1, Fotboll, Foto, Ishockey, Musik, Teater, TV-spel
Ska bli som vuxen: Trafikingenjör
Personlighet: Förtroendeingivande, omtänksam, lättsam, men samtidigt jäkligt seriös
 
220113-428    220113-430    220113-429  
220113-427

2 dagar i huvudstaden i det nya riket

 


I onsdags akte vi 2 dagar till Luxor. Luxor eller som det tidigare hette Thebes var huvudstad i det nya riket i det antika Egypten. Resan avgick tidigt pa morgon och vi stod redo framfor hotellet vid klockan tio over sex. Solen hade inte annu gatt upp och vi samtalade lite med vara vanner pa hotellet. Deras buss for endagarsutflykten kom och vi vantade.



Men sedan kom det en liten minibuss och plockade upp oss. Vi slog oss ner bland det okanda ressallskapet. Forst langst bak och darefter langst fram. Passade battre det for foton. For till Safaga for uppsamling. Transporten gick namligen i karavan. En karavan bestaende av cirka tvahundra bussar.


Vart fordon var nog det langsammaste i hela karavanen och fran att ha haft en framskjuten plats foll vi standigt bakat. Men genom detta fick vi se mycket av trafikmentaliteten i Egypten. Bussar som gor helkorkade omkorningar och forare som bara vinkar den andra bilen at sidan. Jag menar... sjalv hade man ju statt pa bromsen eller kort i diket om man fick en buss eller lastbil i full fart mot en.


Men vi lyckades ta oss genom oknen de 22 milen till Luxor och det ar tydligt hur viktig Nilen ar for Egypten. Sa snart man narmade sig den blev landskapet gront och lummigt istallet for den vaxtlosa oknen.

Vi anlande hotellet som vi skulle bo pa och fick panik nar vi kom pa att vi hade glomt passen. Det hade varit fiffigt att tvingats vanda tillbaka bara for detta. Men vi fixade det senare anda. Det ar tydligen inte sa kinkigt med det, men inget som rekommenderas.



Forsta utflyktsstopp var templet Karnak. Alla kungar byggde till en del var och det hade utvecklats till en tempelby. Manga Ramses var det som hade varit kungar. Ramses betyder den nasta och ar for enkelhet det namn som anvands for de. Dock har samtliga nya namn som regenter.



For forsta gangen varnade min kamera for varmeslag och jag kan forsta den. Det var namligen hutlost varmt. Men vi klarade varmen ovantat bra. Vi far nog tacka Coca-cola-templet for detta. Det som gor templet, inte Coca-cola-templet, annu mer imponerande ar att allt detta byggdes 2000-3000 ar fore Kristus. Ar 1000 darefter ar det haftigt med hallristningar i Sverige....


Nasta stopp var en Papyrusfabrik innan det var dags for sanglage i hotellet. Det behovdes verkligen for det var helt hopplost att halla igang. Aven om det hade varit lockande med poolen ocksa. Jag var dock valdigt rod pa axlarna eftersom jag hade valt en luftig vit troja som som flaktade.... och slappte igenom mycket sol. Fiffigt!



Darefter en tur till Luxortemplet mitt i stan. Ocksa det ett imponerande bygge som inrymmer egyptisk, grekisk, muslimsk, kristen och romersk arkitektur. Mycket intressant, men aven mycket uttrottande. Sa det blev snabbt tillbaka till hotellet for oss och en snabb middag for att sedan komma i sang. Det var tanken atminstone, men vi blev sittandes i nagra timmar ihop med ressallskapet och till sist ville restaurangen stanga sa vi blev utkorda.




Dag 2 i Luxor satte vi fart direkt mot Konungarnas dal. Den ligger pa Nilens vastra strand sa forst blev det att kora en mil soder till bron och darefter tillbaka pa andra sidan. Bron ligger sa langt soder fran Luxor for att forsvara att man ska bo pa Nilens vastbank. Det ar namligen dar majoriteten av alla skatter ar gomda under marken.


Jag ljog forut. Vi stannade till vid Menmons kolosser innan vi anlande till den forvantade ugnen Konungarnas dal. Men jag blev forvanad att det inte var varmare. Med svenska matt var det ju fortfarande varmt, men eftersom vi var pa plats tidigt sa slapp vi den outhardliga varmen. Vi besokte tre gravar, Ramses I, III och IV. Dessutom hann jag med att bli lurad nar jag betalade pa tok for mycket for en bok. Kopte den pa ett otillgangligt stalle for att sedan upptacka att den kostade en tredjedel langre ner. Sa det var en styck nojd egyptier som njot av mina 50 kronor extra, och det kan man ju ta.



Ett snabbt stopp pa en Alabasterfabrik dar det storsta intresset tilldrog sig fruktbarhetsguden Amon Min. Han befolkade hela Egypten da han fick i uppgift att ta hand om kvinnorna under ett krig. Man kan ju tanka sig trakigare uppgifter....



Tempelturen avslutades vid Hatshepsuts dodstempel. Ett bygge i tre terasser som blickar ut over Nildalen. Det var nog det varmaste templet vi besokte och det var tur att det fanns gott om dryck efter att trapporna var besegrade.


Efter lunchen pa hotellet begav vi oss ut pa Nilen for att besoka Banana Island. Det var en stor plantage med bananer, dadlar och potatis, eller jag menar mango. Vi fick smaka farska sma bananer innan vi vandrade ater till baten for den sista programpunkten. En tur med hast och vagn till hotellet.


Lite extrautflykter hanns med innan vi ater tog plats i karavanen for att tuffa tillbaka mot Hurghada pa avstangda vagar. Det ar smidigt for turister nar allt stoppas, men jag undrar vad lokalbefolkningen egentligen tycker.

Vi var tillbaka vid hotellet vid halv elva och hann med att ata lite innan vi valdigt uttrottade, men nojda kunde se tillbaka pa en utflykt med trevligt sallskap, stora tempel och valdigt manga konungar.


Kommentarer
Postat av: Helena Eriksson

Hej på er ! Fick tips från din far att besöka din sida. Det ser ut som ni har det bra trots din ,Jonas tvivel innan resan. Ha det nu så gott resten av tiden. Tänk inte på oss i Sverige som "bara" har 28 grader varmt. Hälsningar dina grannar på Bostyällsvägen Helena,Andreas

2008-07-02 @ 20:27:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback